De gezondheidsvoordelen van de sauna op een rijtje

Een bezoek aan de sauna is de perfecte manier om echt even te kunnen ontspannen en los te komen van het drukke werkschema dat onze week domineert. Een sauna sessie is niet alleen hartstikke lekker, maar brengt daarnaast ook nog eens verschillende gezondheidsvoordelen met zich mee. Ben je benieuwd naar de verschillende gezondheidsvoordelen van de sauna? Lees dan dit artikel verder

Vermindering van stress en angst

Om te beginnen is de vermindering van stress en angst een van de meest bekende voordelen van een sauna. Het warme en droge klimaat van de sauna helpt het lichaam om te ontspannen en vermindert de productie van stresshormonen. Hierdoor kunnen gevoelens van angst en spanning verminderen, wat ook weer bijdraagt aan een betere nachtrust en een betere stemming. Verder biedt de sauna natuurlijk de kans om even een momentje voor jezelf te nemen, waarbij je in rust kan genieten van warme temperaturen. Echt even lekker ontspannen dus!

Verbetering van de bloedsomloop

Een ander belangrijk voordeel van een sauna is de verbetering van de bloedsomloop. De hoge temperaturen in de sauna zorgen ervoor dat het hart sneller klopt om de lichaamstemperatuur op peil te houden. Zo wordt de bloedstroom naar de spieren en andere organen verhoogd, waardoor de zuurstof- en voedingsstoffen toevoer verbeterd worden. Een manier om optimaal van dit gezondheidsvoordeel te kunnen profiteren, is door nadat je de sauna uitstapt, direct een koude douche te nemen. Het hoge contrast in temperaturen zal zorgen voor een goede bloedsomloop. Denk er wel aan dat je het meeste uit deze voordelen kunt halen wanneer je de sauna regelmatig bezoekt. Zo kun je bijvoorbeeld een Finse sauna kopen voor in huis, zodat je zo vaak als je wilt de sauna in kunt stappen. 

Verlichting van pijn en stijfheid

Verder zorgt de sauna voor de verlichting van pijn en stijfheid. De warmte van de sauna zorgt ervoor dat spieren kunnen ontspannen en zorgt voor een vermindering van ontstekingen in het lichaam. 

Verbetering van de huid

De sauna kan ook helpen bij het verbeteren van de huid. De hitte zorgt ervoor dat je poriën open gaan staan en dat je gaat zweten, waardoor afvalstoffen en onzuiverheden makkelijker uit het lichaam worden afgevoerd. Ook zullen dode huidcellen zo gemakkelijker van het lichaam verwijderd worden, waardoor je een gezonde en stralende huid kunt krijgen.  

Versterking van het immuunsysteem

Tot slot kan de sauna bijdragen aan het versterken van het immuunsysteem. De warmte binnen de sauna zorgt voor een hogere lichaamstemperatuur, waardoor het lichaam reageert alsof het lichte koorts heeft. Dit kan helpen bij het doden van bacteriën en virussen en bij het stimuleren van de productie van witte bloedcellen, die ons beschermen tegen ziektes. 

Zo zijn er verschillende gezondheidsvoordelen die het regelmatig bezoeken van de sauna met zich meebrengt. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *