Finse sauna

De sauna is oorspronkelijk een uitvinding die in Finland bedacht is. De oudste sauna’s bestaan al duizenden jaren en kwamen voor in verschillende culturen. Omdat het in Finland erg koud kan zijn besloot de Finse bevolking destijds om de hutten wat lager in de grond te bouwen. Vervolgens werden er warme stenen uit het vuur in de hutten gelegd om de temperatuur van de hut te verwarmen. De mensen ontdekte dat als er water over deze hete stenen gegooid werd dat de ruimte ineens veel warmer en de aanwezigen begonnen te transpireren.

De sauna is ondertussen over de gehele wereld een bekend begrip. In veel hotels, zwembaden en wellness centra is er wel een sauna te vinden. Om een bepaalde geur in de binnenkant van de sauna te creëren wordt er vaak voor een sauna die gemaakt is van hout gekozen. In vrijwel alle sauna’s is het interieur hetzelfde; zo zijn er vaak meerdere ‘verdiepingen’ in een sauna om zitplaatsen op verschillende hoogtes te creëren. Zo kan de saunabezoeker zelf kiezen welke temperatuur het meeste geschikt is aangezien de warmte altijd omhoog stijgt. Om deze reden is het op de onderste bankjes altijd koeler in de sauna dan dat het geval is voor de bovenste rij.

Finland staat ook wel bekend als het land van duizend meren. Dit aantal komt in werkelijkheid nog niet bijna in de buurt van de echte hoeveelheid, aangezien het land circa 168.000 meren telt. Het klimaat in Finland is ook verschillend in vergelijking tot bijvoorbeeld Nederland of België. Waar we in de Benelux tegenwoordig te maken hebben met hete zomers en relatief warme winters, daalt het kwik in Finland op sommige plaatsen met regelmaat tot 30 graden onder nul. Zeker met die temperaturen kan het heerlijk zijn om een sauna te nemen en vervolgens in bevroren meer te springen zodat je na de sauna optimaal kan afkoelen. In de zomer wordt het in Finland vaak niet warmer dan 25 graden, waardoor Finland eigenlijk heel het jaar door een optimaal land is om naar de sauna te gaan.